Székelyudvarhelyi borvíz múzeum

A Szejkefürdő ásványvíz forrásait és annak bőrbetegségekre kifejtett gyógyhatását már a XVIII. században ismerték. 1871-1890 között, a fürdő és környéke Orbán Balázs tulajdona volt. A 24 kádas meleg fürdő, és a hozzá kapcsolódó hideg vizes medence egyre ismertebbé vált. Halálával a fürdő virágzása megállt. A fürdő északi oldalán (a 13A megyei út mellett) 2004-2008 között épült fel egy 268 m2-es, kétszintes, fa épület, a mai borvízforrásokat és fürdőket bemutató Borvíz múzeum. Kiállították a vizes korsókat és a vizet szállító bivalyos szekeret, az ásványvíz tárolására használt különféle üvegedényeket. Itt láthatóak Székelyföld közel 2500 borvízforrását feltérképező, Bányai János geológus készítette térképek. Itt kapott helyet az ásvány- és kőzetgyűjteményének egy része is. Ugyancsak itt látható Orbán Balázs szobra, és az 1868 - 1873 között megjelent Székelyföld leírásából, a fürdőkről készült metszetei, fényképei. A múzeum udvarán látható a Sarolta forrás, valamint a Kannásné fája, amelyről a múzeumban tudhatunk meg részleteket.

A Jézus Szíve-kápolna

Hargita megye műemlékeinek hivatalos jegyzékében (1992) műemléképületként szerepel. Székelyudvarhely déli bejáratánál, a Szálvátor-hegy mellett, a gyógyító források közelében egy kis imaház, védõfallal körülvett templomocska húzódik meg. Ez a Jézus Szíve-kápolna, vagy más néven Szentszív-kápolna. A művészettörténeti kutatások többsége a kápolna építését a 13. századra helyezik, s így a Jézus Szíve-kápolna Székelyudvarhely legrégebbi építészeti műemléke.
A téglapadlós belső teret 4 méter magasságban elhelyezett festett kazettás mennyezet fedi. A Jézus Szíve-kápolnát szép vonalú zsindelytetõ fedi, melyen a magasított toronysisak is jól érvényesül. A kápolnát kőkerítés övezi, melynek déli oldalán levő díszesebb és nagyobb bejárata feletti háromszögű oromzatát három egyenes záródású vakfülke díszíti, az oromzat búbját pedig homokkő-bubából (konkrécióból) kialakított kereszt koronázza. A körfal mai bejárata fölött az 1771-es évszám látható.