Csendőr Emlékkiállítás az Ópusztaszeri Történeti Emlékparkban

A 2016-ban megnyitott csendőr emlékkiállítás a tömörkényi községháza egyik szobájában látható (korábban itt egy postatörténeti kiállítás volt) és az 1945-ben megszüntetett rendvédelmi testületnek, a Magyar Királyi Csendőrségnek állít emléket.

A kiállítás felvillantja a csendőrség mindennapjait. A szoba egyik felében egy legénységi szállás néhány bútordarabja látható, a falon korabeli fotókkal. A másik oldalon egy képzeletbeli őrsiroda bútorai, az íróasztal üveglapja alatt pedig korabeli dokumentumok másolatai tekinthetőek meg. Kézbe lehet venni (és olvasgatni) a Csendőrségi Lapok egy-egy példányát, és a Csendőrségi Szolgálati Utasítás (Szut) egy példányát. A baloldali falon szintén található húsz fotó, amelyek a csendőrök mindennapjait mutatják be.

A Magyar Királyi Csendőrséget az 1881. II. és III. törvénycikkel hozta létre az országgyűlés, Ferenc József pedig ezt 1881. február 14-én szentesítette. (Ezért lett utóbb ez az időpont a Csendőrség Napja.) Ezt a típusú rendvédelmi testületet franciaországi mintára hozták létre a 19. században, számos európai államban. A feladata a vidéki közrend fenntartása volt, elsősorban a bűn megelőzése. Sajátossága az, hogy míg a városokban lévő rendőrség a belügyi tárca fennhatósága alatt működött, addig a csendőrség 1920 előtt egyszerre tartozott a honvédelmi- és a belügyminisztériumhoz.

Az ún. tanácsköztársaság alatt megszüntetett testületet 1920-ban szervezték újjá, ekkor hét csendőrkerületet alakítottak ki, de az 1938-41 közötti területgyarapodások miatt utóbb még hármat szerveztek. A kerületekhez 2-4 szárnyparancsnokság tartozott, a szárnyak szakaszokra, azok pedig őrsökre tagozódtak. A szárny- és szakaszparancsnokságok nagyobb városokban, az őrsök a járási szolgabíróságok székhelyein működtek, és 5-7 fős állományúak voltak. Egy csendőrre legfeljebb 60 km² juthatott, azonban ez a párban járőrözés miatt a járőrnek 120 km²-t jelentett.

A csendőrség legénységi, altiszti állományának döntő többsége szegény sorsú parasztcsaládok fia volt. Az alapvető feladatukon, a járőrözésen kívül rendszeresen tanultak, tovább képezték magukat. Az őrsök az élelmezés tekintetében gyakorlatilag önellátóak voltak, saját szükségletükre megtermelték a zöldséget, tartottak állatokat is.

A csendőrség létszáma az első világháború kitörése előtt mintegy 12.000-es volt. Az 1920-as évek végén nem érte el a 9.000-et sem, de a fokozatos létszámbővítés, illetve a területgyarapodások miatt 1941-ben már mintegy 22.000 fő volt a testület létszáma.

A Magyar Királyi Csendőrséget létrehozása után 65 évvel az Ideiglenes Nemzeti Kormány egy rendeletével megszüntette. A kollektív büntetéssel sújtott testület tagjaira évtizedekig tartó üldöztetés várt.

Érdekes adományhoz jutott az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. Fábián László néprajzkutató, a Csengeri Helytörténeti Múzeum vezetője (akinek fölmenői között több csendőr van) érdekes, korabeli fotókat ajándékozott az Emlékparknak. Ezek csendőrportrék, illetve csoportképek. A legérdekesebbek azok a képek, melyeken álruhás csendőrnyomozók láthatók.

Amennyiben többet szeretne megtudni az Emlékparkról, kérem látogassa meg a honlapunkat!  www.opusztaszer.hu.

(X)

Száz éves a székelyudvarhelyi labdarúgás

Kapuról kapura: a vásártértől a sétatérig – ez a címe annak a könyvnek, amely nemrég látott napvilágot a székelyudvarhelyi labdarúgás századik születésnapja tiszteletére, amelyet a város idén ünnepel.

Katona Zoltán székelyudvarhelyi újságíró legújabb kötete, amelyet kollégájával, Zátyi Tiborral jegyez, a székelyudvarhelyi labdarúgás 100 éves történelmét mutatja be az 1921-es Székelyudvarhely–Székelykeresztúr labdarúgó mérkőzéstől a mostani SZFC-s korszakig.

A kötet november 30-án került a székelyudvarhelyi könyvesboltokba, megvásárolható az Árnika, Bagolyvár, Corvina, Gutenberg, Varázsgömb üzletekben.

Fotó: Katona Zoltán

 

Vakok és gyengén látók számára létesül magyar iskola

Vakok és gyengén látók számára létesül magyar iskola Székelyudvarhelyen. A leendő intézmény számára a magyar állam támogatásával vásárolt ingatlant az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK).     

Az elemi iskola és kollégium kialakítására szánt épületet, valamint a Bartimeus központnak elnevezett intézmény alapító okiratát sajtótájékoztató keretében adta át november 18-án Kató Béla püspök az Erdélyi Magyar Látássérültekért Egyesület képviselőinek. A nemrég felújított, négyszintes épület korábban egy székelyudvarhelyi ruhagyár vendégszállásaként működött. Megvásárlását a magyar kormány 500 millió forinttal támogatta.

Amint Máté Zsolt, az Erdélyi Magyar Látássérültekért Egyesület alelnöke az MTI-nek elmondta: egyedül Székelyföldön mintegy 200 látássérült gyermek él, akinek eddig nem volt lehetősége arra, hogy a különleges igényeire tekintettel levő iskolában tanuljon. Hozzátette: arra készülnek, hogy a 2022-2023-as tanév kezdetére az oktatási célokra alkalmassá tegyék az épületet. A speciális iskolában az elemi iskolás gyermekek számára alakítanak majd ki osztálytermeket, az 5-8. osztályos diákok a már létező iskolák különleges osztályaiban tanulnak tovább, a felső tagozatosok pedig már a látó gyermekekkel együtt tanulhatnak. Hozzátette: azért van szükség a speciális iskolára, hogy megtanítsa tanulni a látássérült gyermekeket.

Kató Béla püspök a sajtótájékoztatón elmondta: a bibliai Ószövetség embere még úgy gondolta, hogy ha vak gyermek jön a világra, az valaki vétkének a következménye. Jézus után már úgy tevődik fel a kérdés, hogy miért kapta a látás képességét az emberek többsége. Szerinte ezt meg sem lehetne válaszolni, ha nem lennének látássérültek is a világon. Azt nevezte feladatnak, hogy a nem látóknak is olyan életminőséget biztosítsanak, mint a látóknak. A püspök az okirat mellett tíz Braille-írásos bibliát adott át az iskolaalapításra készülő egyesületnek.

A sajtótájékoztatón mind Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere, mind pedig Bíró Barna Botond, Hargita megye önkormányzatának elnökhelyettese támogatásáról biztosította az iskolaalapításra készülő egyesületet.

A sajtótájékoztatón Tőkés Zsolt, a székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium igazgatója reményét fejezte ki, hogy a speciális iskolai tagozat az általa vezetett intézménybe integrálódhat. A református egyházkerület főgondnoki tisztségét is betöltő fizikatanár elmondta: tavaly érettségizett egy vak diák az iskolájában, s az osztályából a legjobb eredményt érte el egy fénytan-felmérőn. Úgy vélte: jó esély van a Bartimeus központ majdani iskolalelkészi állásának a betöltésére, hiszen ez a fiatal azóta teológiai tanulmányokat folytat.    

Fotó: https://reformatus.ro/

 

Becsukja kapuit egy négyszáz éves múltra visszatekintő udvarhelyszéki iskola

Bár a 380 lelkes, zömmel reformátusok lakta Farcád Székelyudvarhelytől mindössze öt kilométerre fekszik, idén végleg kicsengettek a tantermekben. Négyszáz éves fennállása után szűnik meg a Lőrincz Áron Általános Iskola, a diákok a jövőben a felsőboldogfalvi iskolában folytatják tanulmányaikat – adta hírül honlapján a Nemzeti Összetartozás Alapítvány, amely iskolakezdő jótékonysági akciójáról számolt be.

A farcádi iskola első írásos említése 1641-ből maradt fenn Bodosi Kelemen akkori oskolamester jóvoltából, azonban bizonyos, hogy az intézmény ennél is régebbi. Az 1948-as államosításig református felekezeti iskolaként működött, ahol a fénykorban 60-80 tanuló koptatta a padokat – írja közleményében az Alapítvány.

Hozzáteszik, az intézmény megszűnéséről éppen akkor szereztek tudomást, amikor értesítették az iskola vezetőségét, hogy idén a farcádi diákok tanévkezdését szeretnék segíteni, ennek ellenére az augusztus 15-i hétvégén eljuttatták füzetekből, írószerekből, labdából, színezőkből és történelemkönyvből álló csomagjaikat Farcádra.

Mint írják, az 1872-ben emelt iskolaépületben ősztől már csak a magyar tannyelvű óvoda működik tizenhét gyermekkel.

 „Farcádon nem demográfiai okok állnak az iskolabezárás mögött, hanem paradox módon Székelyudvarhely közelsége, a szülők többsége ugyanis az aszfaltozott műút 2008-as kiépítése óta inkább a város iskoláiba íratja be gyermekét. Idénre mindössze négy nebuló maradt volna az intézményben, amely így már fenntarthatatlanná vált. Ők a közeli Felsőboldogfalván kezdik meg ősztől a tanévet, szintén magyar nyelven” – mutatnak rá közleményükben.

Kép: Idézet a székelykapun: “Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája”. Sándor István tanító szomorú az intézmény megszűnése miatt. Fotó: noa2020.hu

Székelyföldön edzőtáboroztak a magyar kézis lányok

Véget ért a magyar női kézilabda válogatott székelyföldi felkészülése, a tokiói olimpiára készülő bővített keret élményekkel gazdagodva távozott Székelyudvarhelyről. A Székelyudvarhelyen lezajló ötnapos edzőtábort a Magyar Kézilabda-szövetség, illetve a határontúli magyar kézilabdázás támogatására létrehozott Együtt Növünk Fel! Alapítvány koordinálta.

Az idén nyárra halasztott tokiói olimpiára készülve öt napos edzőtáborozáson vett részt Székelyudvarhelyen és környékén a magyar női kézilabda-válogatott. Az Elek Gábor szövetségi kapitány által irányított bővített keret repülőgépe hétfőn, június 28-án szállt le Marosvásárhelyen, ahonnan autóbusszal utaztak Székelyudvarhelyre, közbeiktatva egy farkaslaki megállót, ahol a helyiek részéről szívélyes fogadtatásban részesültek.

Kedd délután Zetelakán voltak hivatalosak, a község sportcsarnokának magyar kormánypénzből felújított új, Bajnokok Ligája szabványú padlózatának ünnepélyes átadásán vettek részt.

A székelyföldi szurkolókkal először még aznap találkozhattak, a válogatott ugyanis nyílt edzést tartott a székelyudvarhelyi sportcsarnokban, melyre mintegy 800 érdeklődő volt kíváncsi.

Szerdán a Madarasi Hargita csúcsára is ellátogattak a magyar női válogatott kézilabdázói, majd a Szentegyházi Gyermekfilharmónia előadásán vettek részt, a 150 fős Filivel együtt énekelték el „Újra itt van a nagy csapat” című Illés-dalt.

Fotó: SZKA

Megnyitja kapuit Székelyudvarhely legrégebbi műemlék épülete

Búcsús szentmise keretében nyitják meg pénteken, június 11-én, a Székelyudvarhely déli bejáratánál található Jézus Szíve kápolnát. A város legrégebbi építészeti műemléke az elmúlt négy évben felújításon esett át, az átadás után a kápolna, megszabott program szerint ismét látogatható lesz.

Székelyudvarhelynek a déli bejáratánál található Jézus Szíve kápolna keletkezési időpontja a mai napig vitatott, de a művészettörténeti kutatások többsége építését a 13. századra helyezi, így a négykaréjos alaprajzú, görgetegkövekből épített kápolna Székelyudvarhely legrégebbi építészeti műemléke.

A kápolna jelentős felújításon esett át, a négyéves folyamat zárásaként pénteken búcsús szentmise keretében megáldják, és átadják a nagyközönségnek.

„Az Európai Unió, valamint Magyarország kormányának támogatása mellett, a munkálatokban rengetegen nyújtottak segítő kezet, valódi közösségi összefogás eredményeként a kápolna ma már készen áll arra, hogy ismét betöltse szakrális és turisztikai szerepét is” - olvasható Mátyás Károly főesperes-plébános és Derzsi László projektkoordinátor közleményében. Ebből kiderül, hogy a több mint másfél millió lej összértékű felújítás során nemcsak az épületet restaurálták, de a környezetét is szebbé, otthonosabbá tették.

Az avatóünnepség Jézus Szívének ünnepén pénteken délután öt órakor kezdődik, a búcsús szentmise keretében dr. Kerekes László gyulafehérvári segédpüspök áldja meg a restaurált kápolnát.

A nyitás után a kápolnában és a remetelakban az épület múltját bemutató kiállítás és érdekes kisfilmek, valamint egy interaktív játék várja a látogatókat.

Látogatás: kedd-péntek: 15-18, szombat-vasárnap: 10-13 és 15-18 óra között.

Kérésre, csoportos látogatás esetén más időpontokban is kinyitják a kápolnát. Érdeklődni Derzsy Andrásnál a 0740-256.702 telefonszámon lehet.

Saját online áruházat nyitott a Kárpátia Borház

A külhoni magyar borvidékek legkiválóbb borait felvonultató karpatiaborhaz.hu webáruház lehetőséget teremt arra, hogy a leendő vásárlók otthonuk kényelméből is válogathassanak a Kárpátia Borház egyedülálló felvidéki, őrvidéki, kárpátaljai, partiumi, erdélyi és délvidéki borkínálatából; hogy böngészhessenek az aktuális ajánlatok között; vagy éppen megismerjék, és újra „visszaszeressék” a Kárpát-medence történelmi borvidékeit és mai, elhivatott magyar borászainak remekeit.

A számítógépről, laptopról, táblagépről és telefonról egyaránt könnyen elérhető karpatiaborhaz.hu webáruházat úgy építették fel, hogy a vásárló minél könnyebben tájékozódhasson az adott kínálatról.

Az áruházban borrégiók, borfajták szerint is lehet keresni, ugyanakkor exkluzív, díszdobozos válogatások segítik azokat, akik e különleges borokkal megajándékozni szeretnének valakit. 

Az érdeklődők minden egyes terméknél megtalálják annak részletes adatait, érdekes háttérinformációkat tudhatnak meg az adott bort előállító pincészetről, sőt, értékelhetik is a terméket.

Azoknak, akik még ennél is könnyebben szeretnének választani, egy gyorsan áttekinthető, „lapozható” borkatalógus is rendelkezésére áll, az itt kiválasztott bor nevét az oldal keresőjébe beírva juthatunk el egyenesen a kiválasztott termékig.

Akár regisztrált vásárlóként, akár vendégként érkezünk a pénztárhoz, a vásárlás menete egyszerű és biztonságos.

\"\"

A Kárpátia Borház

A Kárpátia Borház a Kárpát-medencei - felvidéki, őrvidéki, kárpátaljai, partiumi, erdélyi és délvidéki - külhoni magyar borvidékek piacra segítését, értékesítését és színvonalas arculati megjelenését segítő nemzetpolitikai vállalkozás. A külhoni magyar történelmi borvidékek bemutatása mellett felvállalja, hogy nagykereskedésében, kiskereskedelmi hálózatában és webáruházában új piacokat teremt a külhoni magyar borászatok számára a Kárpát-medencében és egész Közép-Európában.

Hisszük, hogy a magyar bor határtalanul segítheti nemzetünket és képes sok tekintetben újraegyesíteni a Kárpát-medence energiáit. A bornak mindig is fontos szakrális szerepe volt a magyarok életében, megkérdőjelezhetetlen helyet töltött be a mindennapok egyéni és közösségi kapcsolatainak alakításában és megélésében. Valljuk, hogy a Kárpát-medence magyar borainak pótolhatalan nemzetösszetartó ereje van. Az elmúlt évek során a magyar bornak ezt az egyedülálló szerepét ismerte fel a Kárpát-medence Intézet, amely biztos hátteret nyújt a Kárpátia Borház program és vállalkozás elindításához. Programunk része a Kárpátia Borház Nagykereskedés, amely befogadója, bemutatója és segítője valamennyi külhoni magyar borász legjobb borainak, valamint külön figyelmet szentel a Belső-Magyarországi egyedi borkínálatnak is, a régi magyar szőlőfajtáktól a kéknyelű borok legteljesebb választékáig.

Vállalkozásunk fontos célkitűzése, hogy a bornagykereskedés mellett - a Kárpát-medence legfontosabb városaiban - Kárpátia Borház néven bortékákat hozzunk létre, amelyek Szegedtől Kolozsvárig színvonalas feltételeket biztosíthatnak különleges borkóstolóknak, kulturális, turisztikai programoknak és az egyedülálló magyar borvilág újjáépítésének.

 

1945-ig kiadott székelyudvarhelyi képeslapokat keres a Haáz Rezső Múzeum

FELHÍVÁS
 
Székelyudvarhely kulturális életét tematizáló KÖNYV ÉVE motivációként szolgál a város múltjának egy szegmensét bemutató reprezentatív könyv megjelentetésére. A tervezett minőségi kivitelezésű katalógus a 19. század végén, valamint a 20. század első felében Székelyudvarhelyről kiadott és forgalomba helyezett képeslapok esztétikus ábrázolásai révén mutatja be a város történetét, építészeti és társadalmi életének változását.
 
Székelyudvarhely szellemi és tárgyi közkincsét képező múzeumi képeslapgyűjtemény alkotja a kiadvány tartalmi magvát. A múzeum fenntartója, az önkormányzat célirányos támogatása révén, múlt évben vásárlás útján kibővített gyűjtemény tematikában változatos és gazdagon illusztrált katalógus megjelentetését teszi lehetővé. A történelmi hűség és esztétikus publikáció biztosítása érdekében, a Haáz Rezső Múzeum által nem birtokolt korabeli képeslapok felhasználási jogát már megszereztük több közgyűjteménytől. Ezt a kört szeretnénk kibővíteni a magánszemélyek által birtokolt régi képeslapok bevonásával is.
 
Felhívásunk azon személyekhez szól, akik 1945-ig kiadott székelyudvarhelyi képeslapokat őriznek, és hajlandóak ezekkel gazdagítani a tervezett reprezentatív kiadványt. Kapcsolatfelvétel és további információk érdekében keressék bizalommal a múzeumot: tel.: 0266-218375, e-mail: info@hrmuzeum.ro.
 
Fotó: https://www.facebook.com/haaz.muzeum/

Magyar nyelvű iskolát hozna létre az Erdélyi Magyar Látássérültekért Egyesület

Ingatlanvásárlásra készül az Erdélyi Magyar Látássérültekért Egyesület Székelyudvarhelyen: 2018 óta dolgoznak egy magyar nyelvű speciális iskola létrehozásáért, jövőre már az első osztályt is elindítanák. A projektet a magyar kormány is támogatja, ám az anyaországi segítség nem lesz elegendő. Így tehát január közepétől adománygyűjtő kampányt indít az egyesület: a támogatásokat az erdelyivakiskola.org weboldalon keresztül fogják fogadni.

A magyar állam a Bethlen Gábor Alapon keresztül 500 millió forinttal szándékszik támogatni az iskolaprojektet. Az összeget teljes egészében az iskolaindításhoz szükséges ingatlan megvásárlására, az átalakításra szánják, a megfelelő indokkal bármikor lehívható.

Romániában jelenleg hét speciális iskola működik, az oktatás nyelve mindenkiben a román (csupán a kolozsvári intézményben van olyan opcionális tantárgy, ahol magyarul is tanulhatnak a gyerekek).

Az egyesület felmérése szerint a három székelyföldi, azaz Hargita, Kovászna és Maros megyében összesen 193 magyar anyanyelvű látássérült, gyengén vagy alig látó gyermek él, közülük csupán tizenhárman tanulnak speciális iskolában, a többiek az integrált oktatásban vesznek részt. Ez utóbbi azonban rendkívül megterhelő a szülőknek és nagy feladat elé állítja a pedagógusokat is, ráadásul az egyesület tagjai szerint a szegregált oktatásra is szükség lenne, legalább az elemi tagozatokon, hiszen ebben az időszakban a látássérült gyerekek olyan képességek és kompetenciák birtokába jutnak, amelyek a későbbiekben segítenek majd nekik önállónak és önellátónak is lenni.

A magyar nyelvű tanintézetet Székelyudvarhelyen hoznák létre, a beruházás összköltségét mintegy 4,5 millió euróra becsülik. A számvetésből tehát egyértelműen kitűnik, hogy önmagában csak az anyaországi támogatás nem lesz elegendő a projekt megvalósításához.

Így tehát január közepétől adománygyűjtő kampányt indít az egyesület: a támogatásokat az erdelyivakiskola.org weboldalon keresztül fogják fogadni.

Bár az ingatlant még nem választották ki, a nagyberuházástól függetlenül jövő ősztől legalább egy 15-20 fős csoporttal elindulna a speciális, magyar nyelvű oktatás Székelyudvarhelyen. Mivel belföldön erre nincsen lehetőség (nincs speciális továbbképző gyógypedagógusok számára), az egyesület Magyarországra küldött egy szakembert, aki befejezte mesteri tanulmányait, és a jövő tanévtől induló csoport vezetését fogja végezni.

 

Kép: Látássérült gyermekek tábora a Hargitán. (Archív). Fotó: https://www.facebook.com/erdelyimagyarvakok